..mer julekalender...

19. desember og bare fire dager igjen til jul, eller fire nellikspiker igjen i appelsinen?

13. desember var den nye boka Dødelige dråper av Sidsel Dalen i kalenderen vår. Jeg har ikke fått tid til å lese den ennå, men kanskje jeg tar den med i juleferien, hvis ingen andre snapper den ut av hylla før meg? Den virker veldig spennende og tar opp aktuelle temaer, både miljøkriminalitet og korrupsjon, presseetikk, karriere, politikk også  k j æ r l i g h e t   da... hva mer kan man ønske seg?

14. desember var det både bok og film i kalenderen: Q & A. Gutten som hadde svaret på alt. Vikas Swarup har skrevet historien om en fattig, ung gutt som vinner Indias svar på Vil du bli millionær. Vi får guttens livshistorie i bruddstykker og den forteller hvordan han kunne svare riktig på alle spørsmålene i konkurransen. Boka sier mye om dagens India, skildrer ulike miljøer, forteller om maktmisbruk, klasseforskjeller, men ikke minst vennskap.
Himmelstormeren av Cecilie Enger var anbefalt bok den 15. desember. Dette er en biografisk roman om Ellisif Wessel, født 1866, som kom fra en rik familie og ble sendt på skole i Kristiania som 16-åring. Der forelsket hun seg i sin fetter Andreas, og giftet seg med ham, delvis mot familiens vilje. Da Andreas fikk jobb som distriktslege i Kirkenes, dro de sammen dit. Ellisif så for seg en fremtid som mor for en stor barneflokk, men mistet tre nesten fullvoksne barn i mors liv, og den ene sønnen som ble født, døde bare elleve måneder gammel.

Til å begynne med var Ellisif medhjelper når mannen var på sykebesøk. Hun skrev dikt og notater om den store fattigdommen hun så overalt. Etter hvert ble hun en ivrig amatørfotograf, og dokumenterte hverdagsliv i Finnmark på begynnelsen av 1900-tallet. Hun ble en berømthet i sin samtid. Da det ble funnet jernmalm i området, ble gruveselskapet AS Sydvaranger en realitet. Befolkningen i Kirkenes ble mangedoblet, arbeidere strømmet til fra hele landsdelen, fra Finland og Sverige.

Mens Ellisifs mann Andreas dokumenterte de mange ulykkene gruvearbeiderne ble utsatt for, arrangerte Ellisif streiker og demonstrasjoner for høyere lønn og bedre bo- og arbeidsforhold. Hun var en av stifterne av fagforeningen Nordens Klippe, som ble stiftet i 1906 og var svært radikal og åpenhjertig i sin agitasjon og fikk mange fiender, ikke minst fra overklassen.

Ellisif Wessel brant ustoppelig for menneskene i Finnmark som levde under fattigdom. Hun skrev artikler i aviser og tidsskrifter, lærte seg russisk og oversette russiske og tyske revolusjonære tekster, og lot også russiske flyktninger bo hjemme hos seg. En av dem var Leo Trotskij - selv Lenin møtte hun ved en anledning, og han har nevnt henne i dagbøkene sine. Dette er en historie om et spennende liv!

16. desember var Tanker til en sønn dagens anbefaling. Den ble lansert som ungdomsbok (og står på ungdomsbokhylla,) men kan leses av alle som tenker, velger, handler og lever!17. desember var det boka Alltid Alice som sto for tur. En vakker historie om en vond skjebne. Alice får diagnosen Alzheimer i en alder av femti år. Fra å være en anerkjent forsker og foreleser på universitetet, går hun til å miste stadig flere av sine minner og etter hvert bli en pleietrengende som ikke engang kjenner igjen sine egne barn. Tankevekkende roman om Alice og hennes familie, flott skrevet!


18. desember hadde vi en tittel som vi kan si er aktuell i disse tider: Vente, blinke av Gunnhild Øyehaug. (Vi venter på jula og det blinker i lys overalt for tida...) Boka er imidlertid ikke om jul, men handler om menn og kvinner, drift og drømmer og hva det vil si å være seg selv.   - også kjærlighet igjen da.


Dagens anbefaling, den 19. desember, er Mark Haddon's Den merkelige hendelsen med hunden den natten. En underfundig roman om Christopher som er en femten år gammel gutt som lider av en mild form for autisme. En dag finner han hunden til naboen stukket i hjel med en høygaffel og bestemmer seg for, som selveste Sherlock Holmes, å løse mysteriet. Men under den døde hunden ligger løgner og mørke følelser begravet, og Christophers søken etter synderen leder han mot hans far og hans mor, som skal ha dødd av slag, men er det virkelig slik det er?

 

Nå ringes jula snart inn! Bare en siste innsats som skal til nå, så kan julefreden senke seg! Noen har allerede vært her på biblioteket og sørget for å få med seg lesestoff hjem til late romjulsdager. Husk å ta turen innom du også!

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits