Nye ungdomsbøker på biblioteket

Vi har stilt ut nye ungdomsbøker og disse er vel verdt å lese! Først tre bøker som forteller godt om det dystre temaet selvmord:Søkeord Ayotzintli
Mikke er hjemme alene mens moren og stefaren er på ferie i Chile. De andre i klassen er i gang med russefeiringen, men han vil ikke være med. Han har slått opp med Siri, og svarer ikke når hun sender meldinger. Han sitter ved pc-en om nettene og skriver dagbok og leser om skilpadder.

Alt som er galt med Georg
Malin ser tilbake på det året hun var 14, feit og opp over ørene forelsket i Georg. Det er de to siste månedene på ungdomsskolen. Klassen har gått seg til, alle roller er for lengst fordelt. Georg kommer ny i klassen, har allerede et rykte foran seg som en opprører, samtidig som han minst er like smart, faglig sett. Han lar ofte sinnet sitt gå ut over uskyldige ofre. Malin, som før har vært utestengt fra ungdomsgjengen, kommer innunder Georgs beskyttelse. Men andre blir utsatt for psykisk terror og det er Georg som får det til å skje. Visst er det mye galt med Georg. Finnes det en forklaring?

13 gode grunner
På vei hjem fra skolen finner Clay Jensen en pappeske med lydkassetter utenfor trappa si. Kassettene er fra Hannah Baker, ei jente i klassen hans som døde for 14 dager siden. Han vil ikke ha noe med kassettene å gjøre. Hannah er død. Og hemmeligheten hennes bør bli begravd med henne. Men så hører han Hannahs stemme si at han er en av de 13 grunnene til at hun er død. Gjennom hele natten lytter Clay til Hannahs stemme, han blir guidet rundt i den lille hjembyen, og oppdager på veien noe som forandrer livet hans for alltid. Hvordan behandler vi andre og hva kan det vi sier om andre føre til?Så over til militæret med: Fittekvote
Victoria begynner på befalsskolen, og får testet sine egne grenser både fysisk og psykisk. Samtidig må hun ta viktige valg, om hun skal signere utenlandskontrakten og om hun er villig til å dø for landet sitt. Dette er en visuell, realistisk, humoristisk og tragisk fortelling som viser utfordringene med å være jente i et utpreget guttemiljø, samtidig som den forsøker å tegne et korrekt bilde av dagens forsvar.

De neste to har den kjente og supergode, svenske forfatteren Per Nilsson skrevet. Den første har han skrevet alene og den andre sammen med Katarina Kieri som også er en knakande god forfatter fra Sverige.

Svenne : en (u)mulig fortelling
Svenne er en vanlig 17-åring fra en liten småby i Sverige. På grunn av navnet sitt blir han dratt inn i et politisk spill som verken han eller noen andre riktig forstår. Et nytt nynazistisk parti med en karismatisk partileder vokser seg sterk, og etter bare et år er det blitt store omveltninger i Sverige. I løpet av noen få dager med kaos og opprør forandrer alt seg. Svenne må flykte for å redde livet etter opptøyene. Han blir mistenkt for å være ansvarlig for hevnaksjonene, mord, mishandling og vold. Han må gjemme seg for politiet og for alle som vil hevne seg. Historien forteller Svennes versjon av det som hendte. Dette er en bok om politisk systembygging gjennom kursing av unge mennesker, der hevn, hat, vold og mord er virkemidler. Dette engasjerer og provoserer og kan virke skremmende nært virkeligheten.

I dette treet
Pass på, behersk deg og husk grunnregel nr 1: Du skal aldri synes synd på deg selv. Synes-synd-på-seg-selv er en hengemyr, kvikksand som trekker deg ned, som gjør øynene dine gjørmete, som lammer deg, som gjør deg dum og sløv. Er Den Bortkomne en sånn som syns synd på seg selv? Som tenker at åh, hvorfor er det ingen som ser hvor mye jeg har inni meg, hvorfor må meg gå rundt her og være en Bortkommen, hvorfor er det ingen som oppdager hvor interessant og spennende jeg er innerst inne, hvorfor er alle andre så overflatiske og dumme og falske, hvorfor er det ingen som viser meg veien hjem? Vet ikke. Interesserer meg ikke. Skal aldri mer tenke på ham. Siri og Jacob vandrer rundt i den lille byen, i sine egne liv. De kjenner ikke hverandre, men deres historier følger hverandre, og til slutt møtes de - så vidt.

..også har vi litt serielitteratur for de som kjenner «Små søte løgnere» og bøkene til Kerstin Gier.Rått
High school-elevene Hanna, Spencer, Aria og Emily har alle betalt en høy pris for det de har gjort. En som kalte seg "A" forfulgte dem i månedsvis og avslørte de mørkeste hemmelighetene deres. Nå når "A" er avslørt, kan jentene endelig vende tilbake til de privilegerte og behagelige livene sine. Men, en gang en liten løgner, alltid en liten løgner, og disse jentene kan ikke la være. Mens hemmelighetene blir mørkere og skandalene saftigere, er konsekvensene i ferd med å bli drepende. Jenter som fortrenger fortidens feil, er dømt til å gjenta dem. I Rosewood er det alltid noen som følger med. Dette er bok 5 i serien «Små søte løgnere».

Safirblå
Safirblå er fortsettelsen av boka Rubinrød av Kerstin Gier. Å reise inn i fortiden når man er nyforelsket, er ingen god ide. Selv om den 16 år gamle nybegynneren i tidsreiser, Gwendolyn, så smått har begynt å venne seg til det. Men det er dessverre ikke så rosenrødt som hun hadde håpet på, og morens råd om og "ikke stole på noen, ikke en gang dine egne følelser" viser seg skuffende nok å stemme. Den første forelskelsen er heller ikke enkel og hanskes med, spesielt når den utkårede drømmeprinsen er den uberegnelige, overlegne og kjekke Gideon. I tillegg har den uhyggelige greven av Saint Germain fattet sterk interesse for henne og invitert henne på ball i 1782. Dermed må hun lære seg å danse menuett av den mest utrivelige danselærer, viftebruk og dannet konversasjon av den innbilske kusinen Charlotte, samt huske hvem som var keiseren av Burundi. Dette er en fortelling om forbudt, forførende og uimotståelig kjærlighet på tvers av tidsskiller.

Til slutt en lettlest liten historie om noen som driver ungdomsbedrift:
Meg og en kritthvit t-skjorte uten trykk på
Aksel, den nye gutten i klassen, blir venn med Anne. Anne føler hun blir plukket ut av Aksel til å drive et bedriftsprosjekt sammen med ham. Anne må gjøre alt, det blir en nokså mislykket bedrift. I ettertid ser Anne tilbake på tiden sammen med Aksel, hva som holdt dem sammen, og om hun egentlig kjente ham.


Alt vi kan si er: Løp og lån!

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits