Vi har vært på konferansen SNAKK!Torsdag 13. september hadde vi altså gleden av å stå opp grytidlig til en frostrimet morgen for å rekke toget som skulle ta oss til Asker stasjon. Asker hilste oss velkommen med sprekk i skylaget og flommende sol. Vi fant fram til kulturhuset der stedets ordfører, Lene Conradi, ønsket velkommen til konferanse. En pangstart på dagen fikk vi med et storband bestående av kommunens unge jazztalenter. Deretter fulgte et inspirasjonsforedrag ved forfatteren, Vigdis Hjort, som virkelig kunne det med å by på seg sjøl, et tema som var tilbakevendende i løpet av konferansen. Om det er myter eller ikke: Vi bibliotekarer er kanskje ikke mest kjent for å stikke oss fram. Vi vil jo gjerne hjelpe hvis noen stiller oss et spørsmål, men vi vil jo for all del ikke være til bry eller trenge oss på...

 

Utover dagen fikk vi det ene foredraget bedre enn det andre servert i fanget. Vi fikk både korte historiske tilbakeblikk på retorikken og hva den betydde i de gamle grekernes tid og vi fikk vite mer om hvordan vi praktisk kan få til en tydelig og engasjerende kommunikasjon - noe det er behov for i vårt informasjonsflytsamfunn. Og - det er ikke lov å si at «jeg er ikke så flink på sånt, jeg er ikke så karismatisk», for dette er noe som (ihvertfall delvis) kan læres.

 

Og hva er det så vi vil med all denne formidlinga? Det ble slengt ut påstander som at «uten formidling, dør litteraturen» og det vil vi jo ikke! Det ble også sagt at Litteraturformidling ikke skal være som pynten på kaka i det vi driver med på biblioteket, men sjølve kaka! For det er jo dette vi driver med hele tida: Når vi skriver på bloggen eller hjemmesida, formidler vi. Når vi velger å sette en bok med framsida ut i hylla, formidler vi. Når vi prater om bøker og leser høyt for elevene formidler vi. Når vi skilter godt i biblioteket og dermed gjør litteraturen tilgjengelig, formidler vi. Å formidle er å belyse noe. Så er det opp til oss hva vi ønsker å belyse.

 

Og hele denne første dagen satt vi nesten som bergtatt og bare så og hørte på flotte og engasjerte forelesere. Ikke én power-point presentasjon ble vist fram. Kun ved hjelp av stemme, kropp, og følelser engasjerte de sitt publikum. HURRA! Så flinke folk!

 

Dag to startet sprekt med tre parallellsesjoner der Karina fikk høre mer om 3 vise kvinners blogg og blogging og Katrine fikk høre om Nye arenaer for formidling ved Foreningen !les. De har bl.annet et sprekt prosjekt på gang sammen med Norges fotballforbund, der de går ut og formidler litteratur i fotballgarderobene. Spennende! Wanda Voldner fra Foreningen !les vektla at vi måtte tørre å si hvorfor vi vil at ungdommen skal lese. Det holder ikke å si at «dette er en ungdomsbok som er veldig lettlest» - hva slags leselyst skaper det? Sleng argumentene i bordet og si «dette er en fantastisk bok med et hett tema og nettopp derfor er det er så viktig at denne blir lest

 

Dagen besto ellers av innblikk i andre bibliotekers hverdag og hva de har fått til. Blant bibliotekene var Nesodden bibliotek, Malmø Stadsbibliotek og Lindås folkeboksamling. Spennende å få litt erfaringer fra andre og vi tenker i vårt stille sinn at «dette kan jo vi også få til - i hvert fall litt av det».

 

En annen spennende programpost handlet om «Utstillinger som selger». Det kriblet i oss underveis i foredraget og idéer bobler stadig opp i hodene våre om hva vi skal få til av utstillinger framover.

 

Takk for to inspirerende dager. Vi har jo tenkt og grublet tidligere også, men denne konferansen ble nesten litt sånn «Obama» for oss: «Ja vi vil, og ja vi kan!» Det vil bli endringer i biblioteket deres framover, folkens!

 

Mer om SNAKK! finner du på Asker biblioteks hjemmesider.

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits